information

Fjand er omgivet af hav, fjord, hede og skov.

Der er rige muligheder for friluftsaktiviteter i dette varierede og naturskønne område. Fra Fjand er der flot udsigt over hele Nissum Fjord og Fjandø, som ligger i fjorden, lige ud for fastlandet. Fjandø er udlagt som fuglereservat og færdsel på øen er ikke tilladt i sommermånederne. Området ved Nissum Fjord har et rigt dyre- og fugleliv. Besøg evt. en af de charmerende gårdbutikker omkring Fjand. Desuden er der ravsalg, gallerier og brugskunstforretning i området.

Vestjylland – Danmarks strandpromenade

Vestkysten er på én gang barsk, frisk, brusende og dejligt opkvikkende. Så langt øjet rækker, kan I se lange, brede sandstrande med høje klitter. En af Danmarks flotteste solnedgange over Vesterhavet kan opleves fra strandene i Vestjylland. Er I mere til roligt vand og særprægede naturoplevelser, bør I besøge den fredede halvø Skallingen, hvor sælerne boltrer sig, eller fuglereservatet Tipperne ved Ringkøbing Fjord. Stedet byder på et imponerende syn, når millioner af trækfugle hvert forår og efterår samles på deres vej videre nord- eller sydpå. Danmarks vestligste punkt finder I ved Blåvandshuk Fyr. Rundt omkring fyret ligger endnu mange betonbunkers fra 2. Verdenskrig.

Strande

Fjand har hvid sandstrand med lægivende klitter og Blåt Flag. Stranden indbyder til badning, solbadning, vandreture og diverse strandaktiviteter. Drageflyvning er især en populær aktivitet her.

Natur

Indenfor gåafstand findes både Vesterhavet med den dejlige sandstrand og klitterne og Nissum Fjord med Fjandø, rigt fugleliv og gode fiskemuligheder. Sommerhusene ligger i et let kuperet område med hede og skov. Lidt syd for Fjand ligger Husby Klitplantage, hvor I bl.a. finder Danmarks vestligste bøgeskov. Plantagen er et ideelt sted at cykel eller vandre, og her findes flere afmærkede ruter.

Aktiviteter

I området findes skovlegeplads og minigolfbane. Der er gode muligheder for windsurfing. For lystfiskeren er der muligheder for at fiske såvel i fjorden, havet, åer som i fiskesøen Fjand Fiskepark. Der findes flere gode cykel- og vandreruter i området. Stranden er også altid, uanset årstid, ideel for vandreture.

Seværdigheder

På den store herregård Nr. Wosborg fra middelalderen kan I opleve dagligdagen på en dansk bondegård. Strandingsmuseeet i Thorsminde giver et indblik i dagligdagen ombord på de engelske krigsskibe ‘St. George’ og ‘Defence’.

Udflugtsmål

Den gamle, kønne købstad Ringkøbing med de røde tegltage og de gamle brostensbelagte gader ligger ca. 33 km fra Fjand og er et besøg værd. Ringkøbing Museum har udstillet fund fra en jernalderplads i Fjand, bl.a. den kendte forkullede dør. Handelsbyen Holstebro ligger 38 km væk og har mange spændende specialforretninger og gode indkøbsmuligheder i den bilfri bymidte. Byen byder også på masser af kunst og kultur, hyggelige cafeer og et smukt å-miljø. Hjerl Hede Frilandsmuseum ved Vinderup er et spændende og levende museum for hele familien. Se bl.a. hvordan dagliglivet på landet for 150 år siden bliver levendegjort. Jesperhus Blomsterpark på Limfjordsøen Mors er nordens største blomsterpark med junglezoo og legeland.

Vestjylland – Danmarks strandpromenade

Vestkysten er på én gang barsk, frisk, brusende og dejligt opkvikkende. Så langt øjet rækker, kan I se lange, brede sandstrande med høje klitter. En af Danmarks flotteste solnedgange over Vesterhavet kan opleves fra strandene i Vestjylland. Er I mere til roligt vand og særprægede naturoplevelser, bør I besøge den fredede halvø Skallingen, hvor sælerne boltrer sig, eller fuglereservatet Tipperne ved Ringkøbing Fjord. Stedet byder på et imponerende syn, når millioner af trækfugle hvert forår og efterår samles på deres vej videre nord- eller sydpå. Danmarks vestligste punkt finder I ved Blåvandshuk Fyr. Rundt omkring fyret ligger endnu mange betonbunkers fra 2. Verdenskrig. Vestjylland oser af kultur. Overalt finder I kirker, klitgårde, købstæder og gamle, hyggelige havnebyer. Besøg f.eks. Venø kirke, som er Danmarks mindste eller nogle af de mange museer, som fortæller om oldtiden, vikingetiden og det hårde liv langs Vestkysten gennem tiderne. Ved Blåvand vidner de mange betonbunkers stadig om 2. Verdenskrig.

Aktiviteter

Vestjylland er vandsportselskernes paradis. Her kan I surfe i de høje bølger i Vesterhavet eller tage et nybegynderkursus på en af de mange surfskoler ved Ringkøbing Fjord. Lystfiskerne har gode muligheder langs molerne, på stranden, om bord på en kutter på havet eller inde i landet, hvor der findes søer, åer og Put & Take-fiskesøer. Ved de brede strande er forholdene ideelle for badning, vandreture, drageflyvning, beachvolley, pétanque og ridning. I Vestjylland er I heller aldrig langt fra en golfbane. Inde bag kysten og klitterne findes der mange dejlige naturområder, der indbyder til vandre- og cykelture.

Byer

Holstebro: I Vestjyllands handelscentrum møder I en afslappet, dansk atmosfære og et aktivt internationalt miljø. Byen har en bilfri bymidte og byder på kunst og kultur, hyggelige caféer og et smukt å-miljø. Om aftenen og natten er Holstebro en ret livlig by, da de mange caféer, restauranter og diskoteker har åbent til langt ud på natten.

Ringkøbing: Den gamle, kønne købstad med de røde tegltage og de gamle brostensbelagte gader er en hyggelig handelsby, som blev grundlagt i 1400-tallet.

Hvide Sande: En rigtig vestjysk fiskeriby, hvor der bl.a. arrangeres fiskeriauktion for turister. Den livlige og hyggelige by har museer, fiskerihavn, gode indkøbsmuligheder og flere spisesteder.

Henne/Blåvand: Stemningsfulde og livlige feriebyer med et utal af aktivitetsmuligheder, restauranter, caféer og barer.

Esbjerg: Byen kaldes også Vestjyllands hovedstad, da den har et levende handels- og kulturliv, restaurationer, adskillige museer og et aktivt havneliv.